Így teleltesd fagyérzékeny növényeid

Télen nem csak mi szeretünk melegbe húzódni, hanem növényeink is. A mediterráneumból vagy a trópusokról származó dísznövényeinket érdemes melegebb körülmények közé helyeznünk. De pontosan milyen hőmérsékletre? És mit tehetünk jó előre, annak érdekében, hogy tavasszal ugyanolyan szépséggel virágozzanak ki, mint ahogy megszoktuk?

Ami minden növénynél fontos, hogy vizsgáljuk át törzseiket és leveleiket, nem találunk-e valamilyen parazitát vagy kórokozót rajtuk. A melegben ezek a kártevők könnyen elszaporodhatnak – jobb tehát még időben megelőzni a problémát! A tápoldatozást próbáljuk elkerülni, mert ilyenkor a növények nyugalmi állapotban vannak. Hagyjuk, hadd pihenjék ki magukat tavaszra! Igyekezzünk minél inkább fényes helyre vinni őket – ahogy máskor, úgy télen is, a fény elengedhetetlen a növények életben maradásához; nélküle fakók és deformáltak lesznek. 

Egy-egy népszerű növény speciális teleltetési technikát igényel. Most ezekből mutatunk kettőt:

Muskátli 

A legnépszerűbb ablaklakó, a magyar folklór tipikus eleme. Szinte minden falusi házban ott piroslik valamilyen formában. Mielőtt a muskátlit teleltetnénk, vágjuk le a beteg és elszáradt részeket. Fontos, hogy ennek még ősszel lássunk neki, mert a muskátli igencsak kényes fajta, és hamar megérzi a hideget. Persze, nem is kell 30 fokban tartani: télre helyezzük olyan helyre, ami maximum 10, minimum 4 C fokos. A friss hajtásokat majd csak február végén kell visszavágnunk. A legerősebb 3-4-et hagyjuk meg, ezeket vágjuk vissza 3-4 rügyre. Ezután tegyük friss földbe, és helyezzük némileg melegebb, 15 C fokos helyre. Az öntözést is megkezdhetjük fokozatosan, és most már a tápoldatot is használhatjuk, lehetőleg kéthetente.

Leander

A leander ideális telelési hőmérséklete viszonylag alacsony, hisz még a fagypontot is jól viseli. Annál hidegebbel azonban nem érdemes kockáztatni, úgyhogy 0 C és 5 C fok közötti helyen érdemes teleltetni. Mérsékelt öntözést kíván: a szárazság és az állandó nedvesség között a legjobb, ha egyensúlyozunk. Hogy tavasszal erőteljesebben induljon be a növekedés, érdemes az erősebb szárait visszavágni. Ha a gyökereit nem szeretnénk vagdosni, akkor tavasszal jó eséllyel egy nagyobb vázát is érdemes beszerezni a friss virágföld mellett. 

Ha a növényeidhez hasonlóan szeretnél a lehető legkevesebbet a hideg időben tölteni, nem kell feltétlen megkeresned a legközelebbi kertészboltot. A teleltetéshez szükséges eszközöket – kislapát, kesztyű, váza, virágföld – az interneten is beszerezheted Simplepay-en keresztül. Csak kattints, dőlj hátra a melegbe, és várd velünk együtt a tavaszt!

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás: https://www.fitoland.hu/kerteszeti_tanacsok/76