Így készíthetjük fel a kertet a téli álomra

Noha még ősszel is könnyedén elvethetünk-elültethetünk néhány növényt, ez a periódus az anyaföldnek is a megnyugvás, a lecsendesedés időszaka – pontosabban, ilyenkor készíthetjük fel a kertet a téli álomra, ezért következzen néhány ötlet a megvalósításhoz.

Gondos betakarítás után kezdődik a munka

Vannak tipikusan későn érő zöldségek, ám szeptember-októberre már az utolsó krumplik is beérnek, az édesburgonyát is kiemelhetjük. Lényegében innentől kezdődik a feladat, azaz betakarítani mindent, hogy aztán a föld megpihenhessen, bár néhány természetes „tápszer” maradhat, például a bab gyökerei remek trágyának számítanak. Egyébként a trágyákra térve tartsuk szem előtt, hogy a pázsitnak is szüksége van a táplálékra, így alapozzuk meg a jövő évi üde zöld megjelenést valamilyen trágyával.

Visszatérve az üressé váló földhöz, testmozgásnak sem utolsó, ha felássuk és megtrágyázzuk, és ez a lépés nemcsak a veteményeskertben, hanem az egynyári virágok ágyásaiban is szép következő évet hozhat. Bár nem szükséges évente felásni a területet, amikor viszont igen, akkor jól jöhet egy hőkezelt ásó vagy villáskapa, a nagyobb munkákhoz pedig egy minden kis gazon átmenő kapálógép. 

Csak meg ne fázzanak

Vannak olyan növények azonban, amelyek maradnak a talajban, viszont a tűrőképességük nem végtelen, így aztán az ilyen, a hidegre azért érzékenyebb teremtmények tövét érdemes alaposan betakarni. A különböző színben választható mulchok, dekorkérgek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a növényt is megvédik az elfagyástól. A tömlőben felejtett víz miatt egyébként az öntözőrendszer is elfagyhat, ezért azt érdemes kiüríteni és a garázsban tárolni – télen úgysem lesz szükség rá.

Mire jók a lehullott falevelek? 

Az ősz egyik velejárója, hogy lehullanak a sárga és a barna ezer színében játszó falevelek, és beborítják a földet. Ilyenkor aztán folyton a kezünkben lehet a lombseprű, előkerül a garázsból a lombszívó meg a lombfújó, viszont a feladat nem ér véget a levelek egy helyre terelésével, hiszen adja magát: mit csináljunk velük? A kezdetben hatalmas levélhalmot komposztálhatjuk, majd idővel egyfajta természetes trágyaként dúsíthatjuk vele a földet. 

Tipp: Ha hiányozna valami a kert rendbetételéhez, akkor egy-egy kertészeti webshopból könnyedén megvásárolhatod. Ha lehetőséged nyílik rá, válaszd a SimplePay fizetési megoldást, és fizess Simple-fiókba mentett kártyáddal gyorsan és kényelmesen.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/ideje-rendbe-tenni-a-kertet
https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/aktualis-kerti-munkak/oktoberi-kerti-teendok/4243/
https://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-bolygo/szaraz-falevelek-felhasznalasa/4170/