Hőségriadó, és ami vele jár

Az elmúlt évek nyári időszakaiban egyre sűrűbben találkozhatunk a hőségriadó fogalmával. De pontosan mit is takar ez a szó? Mikor, mi alapján, és ki rendeli el? Hogyan hat a nagy hőség egészségünkre? Milyen intézkedések lépnek ilyenkor érvénybe? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Én 32 fokban izzadok, apukámnak elég a 28 is. Most akkor kinek van igaza? 

A hőségriasztást az országos tisztifőorvos rendeli el az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései, és jellemzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásának figyelembevételével.

A riadó szó kapcsán hirtelen háborús képek villannak elénk, ez által rossz érzést is kelt bennünk, azonban egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj. 

A tisztifőorvos a hőséggel kapcsolatban három fokozatot adhat ki. Figyelmeztető jelzést, riasztást, és riadó jelzést. A harmadfokú hőségriadót abban az esetben állapítják meg, ha az előrejelzések szerint három egymást követő napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 27°C-ot. 

Ez azt jelenti, hogy nem mozdulhatok ki otthonról?

Nem! A jelzés elsősorban az egészégügyi ellátó rendszer megnövekedett feladataira figyelmeztet. Ezzel együtt nekünk is oda kell figyelnünk rá, hiszen ezekben az esetekben fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, és egyéb tippeket kaphatunk, hogy a kánikula ne legyen úrrá rajtunk. 

Mit tehetünk mi a nagy meleg ellen? 

A legjobb védekezés a meleg ellen, ha hűtött helységben tartózkodunk ezeken a napokon. Ennek is megvan a hátránya ha túlzásba visszük, de egy közepes 20-22 fokos hőmérsékletben már igazán jól érezhetjük magunkat. Olyan klasszikusok, mint a legyező és a hűsítőkendő soha nem mennek ki a divatból, de az újonnan beszerezhető kézi propellereket is használjuk előszeretettel. Fontos, hogy mindig legyen nálunk víz, és folyamatosan kortyolgassunk belőle, míg el nem érjük a minimum 2-3 liter bevitt folyadékot. Az UV sugárzás is jelentős egészségügyi károsodásokat eredményezhet, így ha teheted 11 és 16 óra között ne menj napra. Ha mégis kimerészkedsz a tűző napra, mindenképpen gondoskodj egy fejkendőről, vagy sapkáról. Ezeket borogatásként is használhatjuk a hőguta, és a napszúrás elkerülése végett.  

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.