Hogyan készítsük fel a télre a kertet

Hiányzik egy-egy eszköz a kert téliesítéséhez? Kifogyott a madáretető? Kalandozz el valamelyik webáruház oldalára, majd a rendelés véglegesítése után a fizetéshez válaszd a biztonságos SimplePay megoldást.

Hogyan készítsük fel télre a kertet? 

Eddig a tavaszi munkálatokra és kánikula túlélése érdekében a tökéletes nyári öntözőrendszer megteremtésére került a hangsúly, az időjárás változásával azonban a közelgő télre kell felkészíteni a kertet – és a lelkünket is. Ha a cirógató napsugarakat nehezen engedjük is el, azért tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy a következő tavasszal a kertünk ismét üdén ébredhessen fel téli álmából. 

Télen is vannak kártevők – tegyünk ellenük!

Egy-egy kártevő a hideg téli időszakban is eléldegél és támad, azért fontos, hogy még ilyenkor is fellépjünk ellenük. Többnyire a beteg, elgyengült ágakat, gallyakat szemelik ki maguknak, így a további problémák elkerülése érdekében ezeket vágjuk le úgy, hogy a lehető legkisebb beavatkozást ejtjük meg a növényen, bokron, fán. A legjobb, ha fáknál még az elhalt kérget is leszedjük és elégetjük, hogy véletlenül se fertőződhessen tovább a rész. A beosonó rágcsálók ellen talán a legegyszerűbb valamivel elkeríteni a növényt, például a tyúkháló nagy szolgáltatot tehet.

A növények is fáznak

És ha már az elkerítésnél, betakarásnál tartunk, nem árt tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy bizony a növények is fáznak. A frissen kiültetettek vagy a csupán néhány éves csemeték a fagy áldozatai lehetnek, mert a gyökérnyak még sérülékenyebb. A törzs szöveteinek megóvását a köré halmozott földdel vagy bemeszeléssel segíthetjük elő, míg sokan nemes egyszerűséggel nejlonnal vonják körbe őket.

Mindent összevetve azonban a metszéssel nem árt óvatosnak lennünk, hiszen ha azt követően megint mínuszfokokat mérhetünk, akkor könnyen megsérthetjük a növényt.

A kert nem élő „alkatrészeinek” védelme

A téli felkészülés jegyében okkal összpontosítunk a növényekre, fákra, ám legalább ennyire meghatározó a gondozásukat szolgáló eszközök téliesítése is. Mivel a nagy hidegek idején a talaj egészen mélyen képes megfagyni, mindenképpen vízteleníteni kell az öntözőrendszert, ugyanis a benne lévő víz könnyen szétrepesztheti. Amennyiben van komposztálónk, az se maradjon ki a sorból, akár egyszerű kartonlapok vagy szalmával töltött zsákokról van szó.

A máskor is jó szolgálatot tevő madáretetőket pedig töltsük fel, és ne csak alkalomadtán, hanem folyamatosan tápláljuk szárnyas barátainkat natúr magvakkal, bogyókkal vagy éppen gyümölcsökkel, mert nekik különösen megterhelő a téli időszak.

Forrás: 

https://www.praktiker.hu/teli-kerti-kisokos
https://www.edenkert.hu/kertepites-kerttervezes/kertapolas/mi-a-kertesz-dolga-telen/721/
https://www.gardensillustrated.com/plants/winter/how-to-prepare-the-garden-ready-for-winter/