Hogyan élje túl a nyarat a zöld gyep?

Mindannyian dúsan zöldellő pázsitra vágyunk a házunk köré, ám a nyár extra megpróbáltatásokat tartogat a kertünk földön elterülő díszének. A legnagyobb júliusi és augusztusi kánikula túléléséhez némi szerencse is szükséges, ám rendszeres gondozással nagyjából kézben tarthatjuk a gyep sorsát, és elkerülhetjük az illúziórombolóan kiégett részeket. 

Fontos felkészülten érkezni a nyárhoz

A most következő ötletek elsősorban a következő nyár átvészelésében segíthetnek, de érdemes fejben tartani, hogy már tavasszal sokat tehetünk azért az egészségesebb és ellenállóbb fűért. Az újrafüvesítéssel dúsított, rendesen nyírt, gyepszellőztetéssel erősített pázsit ugyanis jobban áll ellen a tűző napsugaraknak. Például a kert vagy kertrész funkciójától és elhelyezkedésétől függően érdemes kimondottan szárazságtűrő fűmagkeveréket választani, mert az a nevéhez méltóan kitartóbban állja a sarat. Egyébként egy-egy trükk nyáron is bevethető, hiszen a kikopott foltoknál akár a forró évszakban is elszórhatunk fűmagot.

A fűnyírás egyébként nyáron is fontos kérdés, hiszen ilyenkor is éles, rendben tartott géppel szabad rámennünk, mert a nem kellően éles kések tépkedhetik a füvet. A túlélést segítheti még az is, ha az átlagosnál valamivel ritkábban nyírjuk – talán picit rendezetlennek tűnik majd a pázsit, ám a hosszabbra nőtt fű képes jobban megtartani a vizet a földben. Vagy ha már gyakran nyírjuk, állítsuk magasabb szálhosszra a gépet, mert nyáron az 5-6 centiméter ideális fűszálhossz.

Kulcsmomentum: az öntözés

A virágokhoz hasonlóan a gyep öntözésekor is az arany középutat kell megtalálni, hiszen a túlöntözés éppúgy káros, mint a kevés víz. Jellemzően érdemes kora reggel „megitatni” a gyepet, amikor még nincs olyan meleg, és nem párolog el rögvest a víz. Pláne, mert a párolgás gombás fertőzések kialakulását is elősegíti…

A túlöntözés azért veszélyes, mert összegyűlhet a víz a talajban, és a fű gyökere képtelen lesz lélegezni, ami aztán a pusztulását okozza. Az automata öntözőrendszerek gondosan adagolva juttatják el a vizet a pázsithoz, ám a rendszerességet és a mennyiséget ne csak a hőmérséklet, hanem a talaj figyelembevételével is állítsuk be.

Ha a rendszeres öntözés miatt a füvet már-már elnyomó gyomok ütik fel a fejüket, akkor érdemes gyomelfojtó gyeptrágyával vagy irtószerekkel felvenni ellenük a harcot, hogy tényleg csak a fű zöldelljen a kertben.

Hiányzik a gyepszellőztető? Le kellene cserélni a fűnyírót? Új öntözőrendszerre van szükség? Még nem késő beszerezni, az online rendeléskor pedig – amennyiben lehetséges – a SimplePay fizetési rendszert használva pofonegyszerűen kiegyenlíthetjük a számlát.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/praktikak-a-tokeletes-gyepfeluletert
https://www.kertvarazsmagazin.hu/kerteszkedjunk/pazsit/2524-mit-tegyuenk-ha-a-gyep-nem-eleg-zoeld
https://www.otthonokesmegoldasok.hu/kert/fu-gondozasa-nyaron/