Ha jól alszol, jól indul a napod – Mikre van szükség a nyugodt és pihentető éjszakákhoz?

Felgyorsult életünkben igyekszünk minél több feladatot ellátni minden nap, aminek legtöbb esetben az alvás látja kárát. Emiatt is nagyon fontos, hogy pihenéssel töltött óráid minőségi alvást biztosítsanak számodra. Mit tehetsz a nyugodtabb alvás érdekében?

Egy igazán pihentető éjszaka után a reggelek is sokkal energikusabban és könnyebben indulnak, így ebben a napszakban is produktívak lehetünk, ahelyett, hogy még 8 óra alvás után is az ébresztő „szundi” gombját nyomkodnánk „csak még 5 perc” nyugalomért. De nem csak ebben segíthet, ha jól alszunk, hiszen a fizikai egészségünkre is nagy hatással van és a hangulatunkat is befolyásolja a nap során. Így, ha a te alvásritmusod sem az igazi, próbáld ki ezt a néhány tippet, hogy jobban érezd magad.

Hőmérséklet

Az ideális hálószobai időjárás körülbelül 18-19°C között van, így, ha van rá lehetőséged, erre törekedj. Bár egyeseknek ez még kevésnek is tűnhet, egy hűvösebb szoba nyugtatóbb hatással van a testetekre, mint egy meleg. Érdemes figyelembe venni például a matrac adottságait is, sok darabnak van külön nyári, illetve téli oldala, ami szintén a megfelelő testhőmérséklet fenntartását segíti elő, így ezeket mindenképpen érdemes az évszaknak megfelelően fordítani. Ha a hőmérséklet szabályzására nincs is lehetőséged, egy alvás előtti szaunázás vagy forró fürdő segíti a tested belső hőmérőjét beállítani az alváshoz.

Teljes sötétség

Nagyon fontos, hogy a hálószoba teljesen sötét legyen és ne világítsanak be az utca vagy a ház körüli lámpák és más fényforrások. Még ha redőny nincs is felszerelve az ablakra és erre nincs is lehetőséged, érdemes beszerezni egy vastag és jó minőségű sötétítő függönyt a megfelelő méretben. Fontos, hogy az egész ablakot takarja és vagy egy darabból álljon, vagy kicsit átfedésben legyenek egymással, hogy a két függönyrész között se szűrődhessen be fény. Online számos darabot találhattok különböző színekben és mintákban, így megtalálhatjátok az otthonotokba legjobban passzolót.

Néma csend

Legjobb, ha minden zavaró tényezőt az alvó tereden kívül helyezel el, ilyenek lehetnek a ketyegő órák vagy más hanggal üzemelő berendezések. Az ágynyikorgás is zavaró lehet, így ezt teszteld vásárlás előtt, ha pedig eljárt az ágykeret felett az idő, ideje lehet lecserélni. Emellett ideálisan az okoseszközöket se az ágy közelében helyezd el, ha nem is tudod száműzni őket a helyiségből, mindenképp állítsd őket némára, és ha a készüléken van rá lehetőség, kapcsold be az alvó módot is. Így biztosan nem zavarnak majd meg a legmélyebb álmodban.

Elektronikus eszközök

Nem csak alvás közben, de már azelőtt is hatással vannak ránk eszközeink. A képernyők által sugározott kékfény felzaklathat minket, így sokkal nehezebben alszunk el, akkor is, ha már elköszöntünk a telefonunktól. Ezt úgy kerülheted el, ha elalvás előtt már körülbelül két órával elteszed a kütyüket és nem túl fényes lámpafénynél olvasol esetleg festesz, naplót írsz vagy más offline hobbinak hódolsz. Ha viszont elkerülhetetlen, hogy elalvás előtt még monitor vagy tv előtt ülj, jó ha olyan terméket választasz, amiben van beépített kékfényszűrős vagy esti üzemmód. De a régi daraboktól sem kell feltétlenül megszabadulnod, szerezz be hozzá egy dioptria nélküli (ha nincs rá szükséged), kékfényszűrős lencsével ellátott szemüveget és viseld esténként vagy ideális esetben amikor csak módod van rá.

Ágy és a belevalók

Paplan, párna és matrac esetében nehéz általánosítani, hiszen mindenkinek egyediek az igényei és hogy mi számára a kényelmes. De legtöbb esetben a közepes keménységű matracokat ajánlják, azaz se túl puha se túl kemény ne legyen mert mindkettő az éjszakai pihenés rovására mehet. Párnák esetében is választhatsz kisebb, nagyobb és változó keménységű darabok közül, de a legjobb, ha nem emeli meg túlságosan a fejedet, ezzel egészségtelen és kényelmetlen pozíciót képezve a gerincednek. A memóriahabos verziók sokak nagy kedvencei. Végül pedig a paplan, amelyből szintén több verziót találhatsz, külön téli-nyári darabot is vásárolhatsz, de készülnek 2 az 1-ben változatok is, amelyek vagy szétkapcsolhatók vagy anyaguknak köszönhetően ideálisak minden évszakban. A fő szempont, hogy minden időben az ideális hőmérsékletet biztosítsák számodra.

Persze, mindannyiunk alvásigényei egyediek, így nincs bevált, mindenkire érvényes recept, de ha épp hálószoba berendezés előtt állsz, vagy csak javítanál az alvási körülményeiden, mindenképpen nézz szét online webáruházakban, ahol hatalmas választékot találsz minden igényedre. Fizetésnél pedig lehetőség szerint válaszd a SimplePay opciót, így nem kell aggódnod a biztonság miatt sem.

Források:

A kép illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

https://www.fitpuli.hu/a-mely-alvas-titka-igy-lehetsz-igazan-kipihent/

https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/egeszseges-alvasi-szokasok.html

https://www.hazipatika.com/psziche/alvaszavar/cikkek/hany_fok_legyen_ejjel_a_haloszobaban

https://divany.hu/eletem/2019/04/22/hogyan-lehet-konnyen-elaludni/