Fényvédelem, nem csak szörfösöknek

A fényvédelem nem áll meg a naptejhasználatnál: sajnos a ruhával takart bőrfelületekre is képesek behatolni a káros UV sugarak. A vízi sportoknál, mint például a szörfözésnél éppen ezért alkalmaznak speciális UV-szűrős ruhadarabokat. Mivel ezek a ruhák egész nap megfelelő védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen, igazából bármilyen sport vagy kirándulás esetén, esetleg szabadtéri munkavégzés közben is hasznos lehet viseletük.

A pamut póló nem elég?

Egy átlagos pamut póló, amikor száraz, körülbelül 5-7 faktoros védelmet biztosít az UV-sugárzás ellen. Mivel a pamut anyag szálai nedvesség hatására kitágulnak, ez a védelem még kevesebb lesz, körülbelül 3 faktorra esik, amikor a póló vízzel találkozik. Egy strandolós napon pedig ezt nem is olyan egyszerű elkerülni – amikor azt gondoljuk, megvéd a fürdőruhára felkapott öltözetünk, valójában nincs is teljesen igazunk. Egy UV-szűrős felső ezzel szemben tényleg képes felvenni a harcot a káros sugárzás ellen: a sűrűn szőtt poliészter és elasztán szálak elzárják a napfény útját, így biztosítva az 50 faktoros, azaz maximális szintű UPF* védelmet. 

*Az UPF (Ultra Violet Protection Factor) faktorszámmal a ruhák fényvédelmi szintjét osztályozzuk. Hasonló az SPF rendszerhez (Sun Protection Factor), melyet naptejek és egyéb krémek minősítéséhez használunk.

Mi a helyzet a naptejjel?

Az UV-szűrős ruházat legnagyobb előnye a napvédő krémekkel szemben, hogy állandó védelmet nyújtanak. Míg a naptejet körülbelül 2 óránként újra és újra fel kell vinni a bőrre, addig egy ilyen felső egész nap takarást nyújt, nem tudjuk leizzadni, és a vízben sem ázik le rólunk. Annyira tartósak ezek a ruhadarabok, hogy hatékonyságukból többszöri mosás után se veszítünk – sőt, a gyakori használat és a mosás következtében megjelenő apró bolyhok még hozzá is járulnak az anyag sűrűségének növeléséhez. Ha pedig az anyag sűrűbb, a védelem is nagyobb. Ugyanakkor a fedetlen testrészeken továbbra is erősen ajánlott a naptejhasználat.

A sportruházat szabadidős viselet is lehet?

Amennyiben mindent meg szeretnénk tenni a legmagasabb fokú védelem érdekében, miért is ne? Igaz, főként sportboltokban találunk UV-szűrős ruhákat, melyeket elsősorban szörfösöknek gyártanak, ám ezek a ruhák valójában minden fürdőzőnek megfelelnek. Ugyanakkor egyre nagyobb trend, hogy divatos, mindennapos viseletként is hordható darabokat is gyártanak ilyen speciális anyagösszetételből. Egy biztos: az interneten mindent megtalálsz. Rendelj online kényelmesen, és amikor csak teheted, fizess a SimplePay gyors és biztonságos online fizetési megoldásával! 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://sportoljma.hu/magazin/biztos-modszer-az-uv-sugarak-ellen-uv-szuros-ruhazat
https://www.decathlon.hu/p/noi-uv-szuro-polo-szorfozeshez-malou-rovid-ujju/_/R-p-324760?mc=8731397
https://www.coolibar.com/mission/isn-t-my-cotton-tee-enough.html
https://www.insider.com/guides/health/best-sun-protection-clothing-women#best-designed-upf-clothing-brand-3