Ezeket tedd, hogy zöldelljen a pázsit a kertben

A tavasz megérkeztével lassan ébredezik a természet, és már csak néhány meleg nap szükséges ahhoz, hogy a kertünk megszokott fényében tündököljön. No meg némi gondoskodás, azaz nem bízhatunk mindent a természetre és napsütésre, a szép pázsitért nekünk is tennünk kell az első fűnyírással és gyepszellőztetéssel.

Meghatározó művelet

A hideg tél után a kertünk fokozatosan tér magához a hosszú álomból, és a folytatás szempontjából meghatározó, hogy megfelelő állapotba hozzuk a földet és a füvet.

Télen ugyanis a sok csapadék és a hideg időjárás miatt a kert talaja tömött pórusúvá válik, a föld felszíne nedves és mohás, míg a fűszálak kissé elgyötörtek. Ha túlságosan letarolta a gyepet a leghidegebb évszak, akkor talán csak az újrafüvesítés segíthet, amelyhez szükség lesz fűmagokra, ásóra, gereblyére, trágyára és kézi vagy motoros gyepszellőztetőre.

Persze a legtöbbször nem kell ilyen radikális megoldást választanunk, elég lesz kellő odafigyeléssel jó állapotba hozni a meglévő gyepet. 

Ehhez kezdésként – amikor már megfelelően felszáradt az extra nedvesség – nyírjuk le a füvet alaposan karbantartott, valóban éles géppel. A rendszeres fűnyírás nemcsak azért fontos, hogy jól fessen a kert, hanem mert dúsabbá is teszi a gyepet. Éppen ezért ne spóroljuk el a sarkokat vagy a nehezen hozzáférhető helyeket sem, ahova nem jut el a masina, ott egy kézi fűnyíró lehet a megoldás. 

Gyepszellőztetéssel az egészséges fűért

Talán nem számít a fűnyíróhoz mérten alapfelszerelésnek a gyepszellőztető, pedig jó szolgálatot tesz, hiszen segít felfrissíteni a talajt, és plusz oxigént juttat a fűszálakhoz. Ráadásként olyan szempontból is feleleveníti a földet, hogy eltávolítja a télen összegyűlt különböző növényi maradványokat. 

A kézi fűlevegőztető olyan, mint egy karmokkal ellátott gereblye, és a füvet kímélve segít megszabadulni az elfilcesedett fűtől. Kisebb méretű területekre ajánlott, hiszen magunk dolgozunk vele, ellenben a nagyobb kertekben már érdemes a hasonló funkciójú gépre hagyatkozni, amelyek az áram vagy a benzin erejével nem ismernek fáradtságot.

A gyepszellőztetés után könnyebb dolgunk lesz a trágyázással, a plusz tápanyagot is egyszerűen a földbe juttathatjuk, sőt, ha kicsit dúsítanánk a füvet, akkor a magokat is frissen eldolgozott, oxigéndús talajba tudjuk elszórni. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/elso-funyiras-gyepszelloztetes