Érdekel a jövő? Akkor a flexitáriánus étrend is

Minden tiszteletünk a vegetáriánusoké és a vegánoké, akik képesek száműzni a húst, illetve az összes állati eredetű terméket az étrendjükből, ám sokan nem tudnak teljesen nemet mondani ezekre. Az ő útjuk lehet a flexitáriánus életmód, amely jegyében erősen visszafogják a húsfogyasztást.

Csak rugalmasan!

Sokszor kínozzuk magunkat olyan elvásárokkal, amelyeket olykor lehetetlen az egyik napról a másikra megvalósítani, és a hiányosságokért túlságosan korholjuk magunkat. Például ésszel tudjuk, hogy a túlzott vagy csak megszokott húsfogyasztás rengeteg állat halálához vezet, plusz az állattartással erősen terheljük a környezetünket, mégis, nehéz lemondani a megszokott finomságokról. 

A fokozatosan váltani szándékozók megoldása a flexitáriánus életmód, amely az elmúlt években egyre népszerűbb lett, és töretlenül gyűjti követőit. A szó az angol flexible és vegetarian, azaz a rugalmas és a vegetáriánus szóból áll össze, a lényege, hogy a hangsúlyok eltolódnak a növényi alapanyagok felé, ám nem kell teljesen lemondani a húsról, és az állati eredetű alapanyagokról, így a tejtermékekről vagy a tojásról sem. 

Akkor mit is ehetünk? 

Ökölszabálynak tekinthetjük, hogy gyakorlatilag semmit sem kell elfelejteni a korábbi étkezésünkből, csupán figyeljünk az arányokra. 

A flexitáriánus étrendben kiemelt szerepet kapnak a növényi eredetű fehérjeforrások, így a hüvelyesek vagy a szója és az abból készült terméket, például a tofu. A zöldségek és a gyümölcsök egyébként is jöhetnek minden mennyiségben, és a teljes értékű gabonafélék is elfogadottak. Ugyancsak fontosak az olajos magvak, illetve a lehetőleg ízesítés nélküli tejpótló italok. 

A tojásvásárláskor érdemes a szabadtartású csirkék tojásait keresni, és ha már tejterméket vagy húst fogyasztunk, akkor is ilyen szemmel vásároljunk. A halak közül is hasznos azokat előnyben részesíteni, amelyek szabadban éltek, onnan fogták ki őket. 

A flexitáriánus életmód előnyei

Kinek-kinek a gondolkodásmódja szerint különböző, hogy mik a flexitáriánizmus legnagyobb előnyei, ám az nem lehet kérdés: szép számmal szólnak mellette érvek. 

Sokan a betarthatósága miatt kedvelik, hiszen semmit sem muszáj megvonni magunktól. Másokat az állatvédelem éltet, mert ez az étrend magával hozza, hogy kevesebb állat szenved vagy pusztul el. Fontos szempont, hogy a húsfogyasztás csökkentésével a bolygónkat is védjük, hiszen a mezőgazdasági termelés vízigényes és környezetszennyező folyamat. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy egészségesebb lesz az étkezésünk, amely akár még a fogyást is elősegítheti. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/flexitarianus-etrend-ez-lesz-jovo-legjobb-dietaja
https://nlc.hu/eletmod/20220220/trendi-iden-a-flexi-errol-szol-a-flexitarianus-etrend/