Egy nap, amely a múzeumoké

Előfordulhat, hogy néhányan amolyan kötelező rosszként emlékeznek az iskolából egy-egy múzeumlátogatásra, vagy a családi nyaralás alatt szervezett tárlatvezetésre. Viszont felnőttként már minden bizonnyal másként látja az ember a különböző művészeti ágak alkotásainak, illetve a kulturális javak gyűjteményeinek a világát, amely az év egy napján biztosan magába szippantja érdeklődőit: évtizedek óta május 18-án ünneplik a múzeumok nemzetközi világnapját.

Tudtad? A Simple alkalmazásban akár színházjegyet is vásárolhatsz, egyszerűen, a mobiloddal, biztonságosan megválthatod a belépődet.

Értékeljük a kultúránkat

1977-ben, Moszkvában a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa arról határozott, hogy szükség van egy olyan napra, amikor a múzeumokat ünnepeljük. Ez a nap május 18. lett, amelyet aztán 1978-től rendre meg is tartanak. 

A cél alapvetően az volt, hogy felhívják a figyelmet azokra a páratlan intézményekre, amelyek az emberiség múltjával foglalkoznak, annak emlékeit őrzik meg és tárják a közönség elé. Mivel világszerte rendre több tízezer múzeum csatlakozik a kezdeményezéshez, évről évre remek rendezvények és érdekes programok várják az érdeklődőket.

Fesztiváli hangulat

A múzeumok világnapja hagyományosan már-már májusi majálisnak számít, hiszen plusz kiállítóhelyek alakulnak, kézműves vásárok települnek az intézmények mellé, nem ritkán koncerteket is szerveznek. 

Többnyire a megszokott lehetőségeken túl egyedibben, behatóbban is megnézhetjük a tárlatokat, olyasmiket is láthatunk, amelyeket talán egy átlagos napon nem, ráadás kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, akár alkotók, kurátorok, intézményvezetők kalauzolnak végig a meghosszabbított nyitvatartási időben. 

Kicsit másként is egyedi 

Az elmúlt év történései a múzeumok világnapjának ünneplésén is nyomot hagytak, ami felfogható egyfajta lehetőségként is. A személyes látogatások helyett előtérbe kerültek az online megoldások, a virtuális látogatások, egy éve például esti kezdéssel még kiállításmegnyitót is tartottak. Megvan annak is a varázsa, hogy bár nem személyesen andalgunk a kellemesen hűs, sokszor hatalmas és gazdagon díszített épületekben, otthonunk kényelmében is karnyújtásnyira kerülhetnek elénk a híres festmények, szobrok és tárgyi emlékek. 

Sőt, a digitális tárlatvezetéseknek köszönhetően a világ legtávolabbi műkincsei is elérhetővé válnak, május 18-án akár egyszerre kalandozhatunk a madridi Pradóban, a párizsi Louvre-ban vagy a New York-i szellem templomaként emlegetett Guggenheim Múzeumban. Ilyen szárnyalásra még a világot nyolcvan nap alatt körülutazó Willy Fog sem lenne képes!

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.penzcentrum.hu/naptar/05-18/a-muzeumok-nemzetkozi-vilagnapja
https://funzine.hu/2019/05/16/programok/muzeumok-majalisa-2019/
https://felvidek.ma/2020/05/muzeumok-vilagnapja-iden-egy-kicsit-maskent/