Egy Franciaországból jövő „hungarikum” – érdekességek a szaloncukorról

Zselés, csokis, kókuszos, vásárolt vagy otthon készített – a karácsonyfa nem karácsonyfa szaloncukor nélkül. No de honnan jön ez a manapság már-már hungarikumnak számító édesség-dekoráció? Görgess kicsit, és mindent elmesélünk, amit a szaloncukorról tudni érdemes.

Merci, Franciaország

Sok külföldre szakadt magyarnak amolyan hiánycikk a szaloncukor, hiszen manapság lényegében csak Magyarországon imádják a dekorációnak használt édességet, másutt nem akasztgatják a fára. Pedig az elődje, a fondant-cukor Franciaországból származik, túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, előbb puha, majd kristályos masszát jelentett, és végül a 19. században ez jutott el hozzánk német közvetítéssel.

Idehaza nagyjából abban az időben kezdte meg a térhódítását, ahogyan divattá vált karácsonyfát állítani, a gyümölcsök, papírdíszek, kis sütemények mellett-helyett szép lassan a szaloncukor vált a fenyő meghatározó elemévé. Előbb saját készítésű finomságok kerültek papírba, majd sztaniolba, hogy aztán megjelenjen a tömegtermelés, ám világháborúk idején az elszegényedés miatt megbicsaklott a története. Később azonban újult lendülettel indult be a gyártás, és ma már elképzelhetetlen nélküle az ünnep. 

Imádjuk a szaloncukrot

Az elfogyasztott mennyiség alapján tényleg nem kérdés, a karácsony szimbóluma és szerves része a díszes kis papírba csomagolt édesség. Az egyértelműen szezonális finomságból egy 2019-es adat szerint évről évre nagyjából 3500 tonnát (!) fogyasztunk, és a zselés uralja a piacot. Persze imádjuk a feketeerdős ízt, de a kakaó- és mogyorókrémes, a kókuszos vagy a klasszikus marcipános változatok is kelendőek. 

Az igényekre reagálva egyre több szaloncukor nem tartalmaz hozzáadott cukrot, továbbá kapható glutén- és laktózmentes változat is, így mindenki részesül az élményből.

Otthon is elkészíthető

Az ilyenkor végtelennek tűnő kínálatnak hála könnyedén választhatsz és rendelhetsz meg egy-két finom variációt a webáruházakból, ráadásul a SimplePay-jel fizetve biztonságos lesz a számla kiegyenlítése, és nem kell a boltban kalandozva keresni az igazit.

Ugyanakkor egyre többen „visszatérnek a gyökerekhez”, és otthon készítik el a fára való finomságot. Az online rendeléssel a minőségi anyagok is pofonegyszerűen elérhetők, csak győzzük kiválasztani a szaloncukor alapanyagát, a finom csokibevonóhoz szükséges csokit, no meg a szép csomagolópapírt, és a szalagot a rögzítéshez.  

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.nosalty.hu/ajanlo/10-dolog-amit-nem-tudtal-szaloncukorrol
https://hvg.hu/plazs/20151214_Tulajdonkeppen_miert_is_akasztunk_szalonc