Ébredezik a természet – a kertben is fontos teendők várnak!

Egyre többet láthatjuk már a napot: érzik ezt a növények is, és a cirógató sugarak hatására elkezdenek aktivizálódni. A kertben a munkálatokat érdemes minél előbb elkezdeni, hogy aztán hátra dőlve várhasd a meleg hónapokat.

A szükséges eszközöket online is megrendelheted egy kertészeti webáruházból – ha a SimplePay fizetési megoldással találkozol online vásárláskor, válaszd a „fizetés Simple fiókkal” opciót, és egyenlítsd ki a rendelés összegét egy kattintással!

Februári előkészületek

Bizonyos teendőket február végén is elvégezhetsz, ha már nem várhatóak komolyabb fagyok: elkezdheted a bogyós cserjék, márciushoz közeledve pedig a gyümölcsfák metszését is. Fajtájuk alapján az egyes növényekre más-más metszési szabályok vonatkozhatnak, így ha bizonytalan vagy, inkább kérj tanácsot szakembertől!

Ha a zöldségeskertben salátát, fejeskáposztát, karfiolt vagy brokkolit szeretnél növeszteni, a lakásban a palántanevelést már februárban elkezdheted: ültesd a magokat cserepekbe, és helyezd őket egy napfényes ablakba. Márciusban így ennyivel kevesebb feladat vár majd rád: amint elérik a kiültethető kort, mehetnek ki a kertbe tovább növekedni.

Ez nem is munkálat, inkább csak egy kis figyelmesség, ami a tavaszi teendők előkészítésében játszik fontos szerepet: ellenőrizd, hogy a kerti szerszámok és eszközök is rendben átvészelték a hideg hónapokat. A fém eszközöket olajba mártott ronggyal töröld át, a fanyelű szerszámokat pedig lenolajjal kend be – mintha újak lennének, úgy állnak majd tavasszal a rendelkezésedre. A műanyagok könnyen elöregedhetnek az állásban, így előfordulhat, hogy pár kelléket le kell majd cserélned.

Márciusi feladatok

A tavasz beköszöntével nekiláthatsz a gyomlálásnak – ha megvagy vele, a szabad talajrészeket fedd be vastagon fenyőhánccsal, hogy a gyomoknak még csak esélyük se legyen visszatérni. A gyepápolás során eltávolított gyomok helyét termőfölddel fedd el, ezzel is előkészítve az áprilisi fűmagvetést. Fontos, hogy elgereblyézd az elhalt növényi részeket, hogy a fűszálak elől semmi se takarja el a fényt. Speciális gyepszellőztető gereblye segítségével még jobban felturbózhatod a gyep fejlődését. 

Márciusban eltávolíthatod a virágok és cserjék téli takarását. Itt az idő a komposzt kiszórására: mehet a virágágyásokba, fák és bokrok alá is. A komposzt megfelelő tápanyagot biztosít a növények számára, így kellő erejük lesz a tavaszi növekedéshez, megújuláshoz. A komposzt helyettesíthető a megfelelő műtrágyával is.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://www.hellovidek.hu/kert/2019/02/16/ezek-a-legfontosabb-kerti-munkak-februarban-itt-a-14-pontos-feladatlista
https://www.kertelunk.hu/kertepito-kalendarium-tavasz.html
https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/aktualis-kerti-munkak/marciusi-tennivalok-kertben-tavasz/5069/