Csokoládé világnapja – lássuk, honnan is származik a kedvelt édesség

A csokoládé világnapját ünnepeljük július 7-én. Egy nap erejéig engedj az édes csábításnak, és ünnepelj táblacsoki, bonbon, fagyi vagy csokitorta fogyasztásával – persze csak mértékletesen! Amikor pedig pocakod és lelked is kellőképpen feltöltődött a finomságról, marad idő egy kis művelődésre is: ismerkedj meg a csokoládé történetével, elkészítésének módjával és pozitív élettani hatásaival!

Simple tipp: rendeld házhoz a finomságokat, hogy neked már csak az édességek végig kóstolásával legyen gondod. Válaszd fizetéshez a SimplePay gyors és biztonságos fizetési megoldását, amikor csak teheted!

Isteni táplálék

A csokoládé története több mint 3000 évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor is a maják, a toltékok és az aztékok a kakaóbab kivonatából készítettek italt. Különleges bánásmódban részesítették a növényt és gyümölcsét: a maják a csokoládét az istenek táplálékának tekintették, a kakaófát szentnek tartották, és a méltóságokat csokoládéval teli tálakkal temették el.

Európa meghódítása

Az európai országok közül Spanyolország volt az első, ahol a csokoládé meghódította a helyi konyhát. Az első feljegyzett kakaóbabszállítmány 1585-ben érkezett az országba a mexikói Veracruzból. A fahéjjal és vaníliával ízesített csokoládét forró italként szolgálták fel, és igen népszerűvé vált a spanyol udvarban.

Út a tejcsokoládéig

A ma is ismert, szilárd táblacsokoládé – étcsokoládé – alapja 1847-ben született meg az angol Fry csokoládégyárban. Ekkor kombinálták először a kakaóvajat kakaómasszával és cukorral. Az édes élvezetek azonban csak akkor érték el a csúcsot, amikor a svájci Daniel Peter 1876-ban tejport adott a masszához, ezzel megalkotva a tejcsokoládét.

Mi a helyzet a fehér csokoládéval?

Nevezhetjük egyáltalán a fehér csokit csokinak? Bár gazdag textúrája és lágy íze miatt sokan kedvelik, technikailag nem csokoládé: kakaóvajból készül tejtermékek, cukor és aromák, például vanília hozzáadásával.

Finomság, mely akár még egészséges is lehet?

Már kiskorunkban megtanultuk, hogy a túlzott édességfogyasztás káros, így a csokoládéval is érdemes csínján bánni. Ha viszont jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét veszünk magunkhoz, és mindemellett a mértékletességre is odafigyelük, azzal valójában jót teszünk egészségüknek. Az étcsokoládé ugyanis erős antioxidánsforrás, javítja a vérkeringést, rövidtávon képes serkenteni az agyműködést, hosszútávon pedig a vérnyomás csökkentéséhez és a szívbetegségek megelőzéséhez járulhat hozzá.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://nationaldaycalendar.com/world-chocolate-day/
https://www.britannica.com/topic/chocolate
https://www.history.com/topics/ancient-americas/history-of-chocolate#section_4
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/dark-chocolate-good-you
https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/dark-chocolate-benefits