#BuySafePaySafe – Ezekre a dolgokra figyelj, ha online vásárolsz!

Lassan kezdetét veszi a nagy karácsony előtti hajtás – az online vásárlásnak hála otthonunk kényelméből szinte mindent megrendelhetünk. Azt azonban tudnod kell, hogy a megnövekedett vásárlási kedv miatt a kiberbűnözők számára is hívogató ez az időszak. Néhány alapvető szabályra odafigyelve máris sokat tehetsz a csalások megelőzéséért.

Lássuk, hogy az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ közreműködésével a #BuySafePaySafe kampány mit tanácsol a biztonságos online vásárlás és fizetés érdekében.

1. Ellenőrizd: megbízható a webáruház?

Mielőtt még bármit is a kosaradba dobnál, legelső lépésként győződj meg az oldal hitelességéről. Válaszd inkább a korábbról már ismert, bevált márkákat és áruházakat. Ha viszont ez nem megoldható, ellenőrizd az oldalt, például a vásárlói vélemények, értékelések elolvasásával. Az is fontos, hogy az oldal URL címe „https” kezdetű legyen – ez azt jelenti, hogy a számítógépes hálózati kommunikáció biztonságosabb. Ne feledd, hogy a kis lakat szimbólum önmagában nem biztosíték erre.

2. Ha az online kártyás fizetést választod, egyben bankod védelme alatt is állsz

Ha rendelésed nem érkezik meg, a panasszal bankodhoz is fordulhatsz. Értelemszerűen erre csak akkor van lehetőséged, ha az árut online kártyás fizetéssel rendelted. A bankok a kártyabirtokosok érdekeit védik: utánajárnak az eseteknek, és ha jogosnak ítélnek egy panaszt, a problémás termék árát visszatérítik ügyfelük számlájára.

3. Innen ismerheted fel, hogy kártyaadataid biztonságban lesznek

Ha a honlapon a nagy kártyatársaságok biztonsági logóit (pl. MasterCard SecureCode) látod, illetve egyéb titkosításokat (például az SSL tanúsítványt, mely az adatok kiszivárgását akadályozza meg) találsz, akkor a webáruház üzemeltetője nagy valószínűséggel megtette a szükséges lépéseket a biztonságos internetes vásárlás érdekében. Az nem fér bele a biztonságos keretekbe, hogy egy oldal e-mailben kérje a bankkártya adataidat – a PIN-kódodat, valamint más kártyainformációkat soha senkinek ne küldd el e-mailben. 

4. Plusz odafigyelés, hogy a későbbiekben is minden rendben legyen

Egy ismétlődő díjakkal járó, folyamatos szolgáltatásra szeretnél előfizetni? Még mielőtt megadnád online a bankkártyaadataidat, feltétlenül járj utána, később miként mondhatod le az előfizetést. Az pedig minden típusú internetes vásárlásra érvényes, hogy az összes, vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot ajánlott elmenteni és megőrizni – így igazolhatod később például azt, hogy te tényleg kifizetted az árut.

Ne kapkodj, mindig légy résen – az ünnepi készülődést így tényleg csak megkönnyítheti az online vásárlás.

#BuySafePaySafe: az november 9. és 13. között futó figyelemfelhívó kampány segítségével 16 ország bűnüldöző hatóságai összefogtak az Európai Kiberbűnözés Elleni Központtal valamint a Vezető Globális Kereskedelmi Szövetséggel, hogy gyakorlati tanácsokat adjanak, hogyan lehet kifogni a bűnözőkön, akik az online vásárlásban rejlő lehetőségekkel próbálnak visszaélni.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.