Az ősz slágere a gomba

Hiányzik valami a konyhából a tökéletes gombaétel elkészültéhez? Online vásárlással szinte bármit a virtuális kosárba pakolhatsz, és a fizetéssel sem kell időt vesztegetni: ha lehetőséged nyílik rá, válaszd a SimplePay-t, mentsd el bankkártya adataidat, és fizess pár kattintással!

A hulló faleveles évszakhoz érkezve megszaporodnak a közösségi médiában a különböző gombagyűjtő körutakon készült fotók. Óvatosan a saját szedéssel, ám így vagy úgy, az ősz slágere a gomba, az egészséges ételek változatos és finom alapanyaga.

Csak lassan a testtel

A szeptember-október, sőt novemberi csapadékos időjárásban a legtöbb erdőben ezerszámra jelennek meg a gombák, így nem csoda, ha gombászni vágyók egész sora indul el megtölteni a kosarát. Elsőként emeljük ki, hogy gombát csak az szedjen, aki teljes biztonsággal meg tudja különböztetni az ehetőt a mérgező és védett fajtától, vagy legalábbis megvizsgáltatja szakértővel a szedett gombákat. Nagyjából a talajmenti fagyok beköszöntéig dúskálhatunk majd a gombajavakban, így semmiről sem maradunk le.

A gombakalandra vágyóknak elsősorban Veszprém, Somogy, Zala, Nógrád és Vas megye erdői kínálnak terült asztalkát, ám tartsuk észben, hogy állami tulajdonú, nem védett erdőben személyenként legfeljebb két kilogrammot szedhetünk naponta. A vargánya az első számú kedvenc, ám népszerű az őzláb, és kedveltek a pereszkefélék, a tinóruk, a tuskógombák, a rizikék vagy a rókagombák.

Néhány tipp a gombagyűjtéshez

Mivel muszáj felismerni a mérgező és nem mérgező gombákat, a minimum, hogy beszerzünk egy megfelelő határozókönyvet, vagy akár gombaszakellenőri tanfolyamot végzünk el, de élhetünk a legtöbb piacon megejthető ingyenes vizsgálattal. 

Ami a gomba begyűjtését illeti, vigyünk magunkkal éles kést és kosarat vagy papírzacskót, mert a fajtától függetlenül igaz a gombákra, hogy gyorsan romlanak. Ráadásul műanyagzacskóban befüllednek, így kíméletesen gyűjtsük, majd amint lehet, használjuk is fel. Érdemes a forgalmas utaktól távolabbi helyeken gombászni, hogy ne legyen szennyezett a zsákmányunk. 

Ha már eljutott a konyháig

A tönkbázisnál elvágott gombát tehát érdemes minél előbb a vágódeszkáig és aztán a tányérunkig juttatni, mert frissen az igazi, ráadásul gyorsan romlik. Ha rövid időre mégis hűtőbe tennénk, előbb tisztítsuk meg a földtől, és később se mossuk bő vízzel, mert csak megszívja magát, helyette egyszerűbb csak alaposan áttörölgetni.

A gomba a konyhánk őszi jolly jokere, hiszen pazar fehérjeforrás fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítva, amely együtt igazán értékes alapanyaggá és laktató étellé teszi. Készíthető belőle gombaleves, remek a gombás tojásrántotta, vegetáriánusoknak húst helyettesítő a gombapörkölt vagy gombafasírt, míg hús mellé mehet a gombamártás, sőt szárított és őrölt formában fűszerként sem utolsó. 

Forrás:

https://greendex.hu/kesz-kozeledik-az-oszi-gombaszszezon-ne-vagj-bele-felkeszuletlenul/

https://www.turistamagazin.hu/hir/oszi-gombaszuret

https://www.gardena.com/hu/elet-a-kertben/kerteszeti-magazin/az-osz-a-gombak-idenye/

https://recept.hu/gomba.html