Amit a kerékpáros nyergekről tudni kell

Ha bringázás, akkor szinte biztosan mindenkinek van kellemetlen élménye arról, hogy a kissé kényelmetlen nyereg keserédessé tette az egyébként élvezetes kerékpározást. Tudj meg velünk többet a bringás nyergekről, hogy biztosan a legjobbat válaszd ki!

Figyeljünk magunkra

Mint minden felszerelés kapcsán, a kerékpáros nyereg kiválasztásakor is érdemes testünkre és annak jelzéseire figyelni, hiszen később akár sok közös órát töltünk majd a kiválasztott bicajos kiegészítőn. Márpedig ha nem kényelmes, és nem illeszkedik az egyedi anatómiai adottságokhoz, akkor az rövidebb távon is megbosszulja magát.

A kerékpár nyerge kis felület, mégis, a bicajozás közben itt összpontosul a testünk tömegének legnagyobb része, ráadásul az ülőfelületen található a nyomásérzékeny gáti szervek egy része is. Az úgynevezett nyeregfájdalom ellen akkor tudunk igazán tenni, ha megfelelően széles modellt választunk, hiszen így jobban eloszlik a súly, és a comb is szabadabban mozoghat. A nyomás „szétterítésében” az is segít, hogy ha az ülőcsont távolsága és a törzs dőlésszöge jól kiegészíti egymást, plusz a döntéskor ne feledkezzünk meg a női és férfi test különbözőségéről sem.

Milyen a kerékpárunk?

Az anatómiai adottságok mellett hasonlóan hangsúlyos szempont, hogy milyen bringára akarjuk felszerelni, elvégre nagyon nem mindegy, hogy országúti vagy túrakerékpárra, mountainbike-ra, netán hagyományos városi bringára keresünk új nyerget.

Több típushoz is megfelelő a keskeny nyereg, mert az is segít előre hajolni, plusz utat ad a combunk mozgásának, míg egy városi kerékpáron többnyire egyenes háttal ülünk, ezért szélesebb nyereg garantálja a kényelmes pozíciót. Összességében elmondható, hogy akár újonnan vásárolt kerékpárnál is merjünk bátran váltani, és lecserélni az eredetileg rajta található nyerget.

Ami a nyereg keménységét illeti, ha elsőre furcsának is hangzik, a hosszabb távokra a keményebb verzió az ideális, persze párnázott bicajosnadrággal, viszont ez utóbbit a memóriahabos nyereghuzat is megfelelően pótolhatja.

A SimplePay-nek köszönhetően sok időt megtakaríthatunk az online vásárlás folyamatában, hogy még több energiát szánhassunk a megfelelő nyereg kiválasztására. Válaszd a mentett kártyás fizetést, és a Simple-fiókba mentett bankkártyáddal gyorsabbá teheted a tranzakció lezárását.

Forrás:

https://sportoljma.hu/magazin/hogyan-valasszak-kerekparos-nyerget

https://flybike.hu/blogs/news/kerekpar-nyereg-valasztas

https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/milyen-kerekparnyereg-valo-nekem