Aludjunk egy jót – minden a pihenéssel kezdődik

Ki ne kelt volna már úgy, hogy összetörve érezte magát, és még egy ébresztőnek szánt kávé után is sokáig ásítozott. Egy-egy ilyen napon minden nehezebben megy, és csak azt várjuk, hogy ismét ágyba kerüljünk – még szép, hiszen pihentető alvás nélkül kevésbé érezzük magunkat jól a bőrünkben, és ez az egész napunkat megpecsételheti.

Gondot okozhat, ha keveset alszol

Tanulmányok sora bizonyította, a rossz minőségű vagy kevés alvás nagyobb problémát is okozhat annál, mint hogy csak a pihe-puha ágyra és a szunyókálásra tudjunk gondolni. Az alváshiány rombolja az emlékezőképességünket, és könnyebben válunk stresszessé, ebből kifolyóan nehezebben kezeljük a minket érő kihívásokat. Az egészséges életmódnak a mozgás és a helyes táplálkozás mellett a pihentető alvás is az alappillére, pont ennek fontosságát hangsúlyozva hozták létre az alvás világnapját, amelyet mindig a tavaszi napéjegyenlőséget megelőzően tartanak meg, az idén például március 19-én. 

A hálószoba az hálószoba

Már néhány egyszerű trükk is segíthet abban, hogy jól aludjunk: őrizzük meg a hálószoba valódi funkcióját, és tényleg alvásra használjuk, azaz ne dolgozzunk vagy tévézzünk ott. Fejben is próbáljuk meg ajtón kívül hagyni a munkát, igyekezzünk az alvás előtt megszabadulni a stresszes gondolatoktól, amelyek helyére ültessünk szép és kellemes elképzeléseket. Sajnos az esti habzsolás is visszaüthet, a csokoládé vagy a fűszeres ételek megterhelik a szervezetet, a koffeines italok miatt pedig elaludni sem tudunk majd. 

Hagyjuk, hogy óra figyelje az alvásunkat

És persze ne feledkezzünk meg a fizikai eszközökről: egy régóta használt, elnyűtt matracon garantáltan nem alszunk kipihenten, ezért érdemes beszerezni egy kellően stabil, a testünket jól tartó darabot. Válasszuk meg jól a párnát is, a memóriahabos darabok például tökéletesen alkalmazkodnak a fejformánkhoz, így nem aludhatjuk el a nyakunkat, míg a memóriahabos hengerpárna a vállat, a térdet vagy a derekat is tehermentesítheti. A REM-fázist figyelő ébresztőórák az alvási fázisainkat monitorozzák, és ügyelnek arra, hogy ne a mély alvási periódusban csörögjön a vekker, amelynek hála sokkal kipihentebben ébredhetünk.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://hvg.hu/elet/20161115_miert_vagyok_folyton_olyan_faradt_arianna_huffington_az_alvas_forradalma?s=hk
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/23706/ezert-fontos-a-mennyisegi-es-minosegi-alvas
https://www.sleepwell.hu/blog/5-hatekony-tipp-hogy-jobban-aludjunk/
https://femina.hu/egeszseg/alvassegito-eszkozok/