A lakásban élő növények teleltetése

Szerezd be online a virágok teleltetéséhez szükséges apróságokat, netán egy új növényt, fizetéshez pedig lehetőség szerint válaszd a SimplePay-t, mellyel a kártyaadataidat is biztonságosan elmentheted!

Talán nem is gondolnád, de a benti, cserepekben élő növényeidre is nagy hatást gyakorol a tél. Hiába vannak a ház, lakás védő falai között, éppúgy megérzik az új évszakot, ennek megfelelően egy kicsit másként kell bánnunk velük. Hoztunk is néhány információt a szobanövények teleltetéséről, hogy biztosan teljes pompájukban ragyogjanak jövő tavasszal!

Fény nélkül nem megy

Telente eleve csökken a napos órák száma, így ha kicsit alapból is árnyékosabb a szoba adott része, máris nehéz lesz elegendő napfényt biztosítani a növényeknek. Ők maguk ugyan alkalmazkodnak ehhez a helyzethez, ám néhányuknak egyszerűen túl nagy a fényigényük ahhoz, hogy kibírják a csökkenést. Ezeket a példányokat érdemes közelebb vinni az ablakhoz, ám arra is figyeljünk, hogy egy-egy szellőztetéskor ne fázzanak meg. Végszükség esetén pedig akár némi plusz világítás is segíthet kihúzni a sötétebb időszakot.

Por és tápoldat nélkül

Mindig jót teszünk a lakás díszeinek, ha megszabadítjuk őket a portól, így tél előtt is érdemes zuhannyal vagy egyszerű áttörléssel megtisztítani őket. Másrészt télen a növényeknek is lelassul a növekedésük, így akár már ősz közepétől félretehetjük a tápoldatos flakont, egy ideig nem lesz szükség utánpótlásra.

Óvatosan öntözzünk

Akárcsak a fényhiányhoz, a téli kevesebb nedvességhez is alkalmazkodnak valamelyest a növények, így ha a nyáron megszokott mennyiséggel locsolunk, szinte garantáltan megfullasztjuk őket. A párásításból viszont nem kell visszavenni, hiszen a szobanövények egy része nem kedveli például a fűtés miatti száraz levegőt, ezért bátran párásítsunk. 

Nagy hőmérsékletváltozás

Még a lakásban élő növények is megérzik a telet és a vele járó markáns hőmérsékletcsökkenést, hát még a kinti példányok! A nem fagyálló növényeket érdemes ilyenkor a kertből bentre, például a teraszra költöztetni. Tanácsos előtte leszednünk az elszáradt, elrohadt leveleket, és az esetleges levéltetűket is hagyjuk a lakáson kívül. Ami pedig a már bent élőket illeti, figyeljük, hogyan reagálnak a radiátorok melegére: néhány valószínűleg lubickol a melegben, de ha valamelyiknek túl száraz a levegő, érdemes lesz arrébb költöztetni.

Ne ijedjünk meg akkor sem, ha a szobanövények visszavesznek kicsit a lendületből és nem virágoznak, elvégre nem lehet mindegyik mikulásvirág vagy ciklámen, amely télen is csodás virágokat hoz. Sokuknak a tél egyszerűen a túlélésről szól, hogy aztán tavasszal újult erővel ragyogjanak.

Forrás: 

https://www.praktiker.hu/novenyek-a-lakasban-telen

https://citygreen.hu/szobanovenyek-gondozasa-telen/

https://femina.hu/otthon/szobanovenyek-teli-gondozasa/