A kánikula átka: amit a melegkiütésről tudni kell

Annyi mindennel küzd meg a bőrünk nyáron… Leégünk a strandon, megizzadunk a buszra várva, a forróság miatt kényelmetlenül érezzük magunkat, és akkor a melegkiütésről még szót sem ejtettünk. Pedig sajnos a nagy kánikula és fokozott izzadás velejárója lehet ez a probléma is, ezért lássuk, mit kell tudni, és mit tehetünk ellene.

Kezdjük az elején: mi az a melegkiütés? 

Indítsunk azzal, hogy sokan keverik a melegkiütést – azaz szaknyelven a miliariát – a napallergiával. Szó se róla, van rá okunk, hiszen mindegyiknél kiütések és hólyagok alakulnak ki, sőt még a bőr is megduzzadhat. Van azonban egy lényeges különbség, amely segít eldönteni, hogy milyen problémával is állunk szemben. Mégpedig az, hogy a napallergia nyomán csak azon a bőrfelületen alakulnak ki problémák, amelyet ténylegesen, közvetlenül ér a nap, bezzeg a melegkiütés kényelmetlen velejárói szinte bárhol jelentkezhetnek.

Merthogy a melegkiütés során a verejtékmirigyek elhalt hámsejtekkel vagy baktériumokkal tömődnek el például akkor, amikor nagyon intenzíven izzadunk. Ezért a verejték nem tud megfelelően távozni, és bőrirritációt, sőt akár gyulladást okoz. Leggyakrabban a még fejletlen hőszabályozó rendszerrel bíró csecsemőknél, kisgyermekeknél alakul ki, ám a felnőtteket sem kíméli. Az apró fehér vagy piros hólyagokból láthatjuk, hogy mi és mekkora a baj. 

A melegkiütés tünetei

A bőr felsőbb részén kialakuló apróbb hólyagok véletlenszerűen megnyílnak és kitisztulnak, ezek általában nem is viszketnek. Ha viszont a mélyebb rétegekből nem tud távozni az izzadtság, akkor az problémásabb, mert a gyulladással hólyagok, piros foltok alakulnak ki, amelyek égnek és viszketnek. Jellemzően a hónaljnál, a comboknál, a térdhajlatoknál, a dekoltázsnál és minden, az izzadság összegyűlésére alkalmas bőrredőben tapasztalhatunk melegkiütést.

Mit tegyünk ellene? 

Mielőtt letargiába merülnénk, hogy mennyi bajunk lehet a nyárral, megnyugtatásul: lehet tenni a melegkiütés ellen. Segítsük a bőrünk légzését jól szellőző, az izzadságot elvezető anyagból, mondjuk pamutból vagy lenből készült ruhákkal. Tartsuk szárazon a bőrt, míg zuhanyozáskor langyos vízzel váljunk meg az izzadságtól és az elhalt hámsejtektől. Mint oly sok esetben, ezúttal is rengeteget számít a rendszeres és megfelelő folyadékbevitel vagy a hideg borogatás. Adott esetben sokat segíthetnek az orvossal egyeztetett krémek, gyógykészítmények is.

Forrás:
https://benu.hu/cikk/igy-vedekezzunk-a-melegkiutes-ellen
https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11655/hoseg-miatt-pattanasok