A Fairtrade kávévásárlásról

Amennyiben tennél a kávétermelők kizsákmányolása ellen, az online rendeléskor Fairtrade-címkével ellátott kávét dobj a virtuális kosárba. Ne feledd, a fizetést a SimplePay teszi egyszerűvé és biztonságossá!

A Fairtrade kávévásárlásról 

Nem is olyan rég, Magyarországon szeptember 29-én ünnepeltük a kávé világnapját, a mágikus erővel bíró fekete nedű sokaknál a mindennapok elmaradhatatlan kiegészítője. Azonban nem árt „a csésze mélyére” nézni, hogy miként is jut el asztalunkra a kávé, és mit tehetünk azért, hogy mindenki jól járjon. Íme, a Fairtrade, avagy a méltányos kereskedelem! 

Kiküszöbölni az egyenlőtlenségeket 

Egyre több kávé csomagolásán találkozhatunk olyan címkével, amely jelzi, hogy Fairtrade termék került a kezünkbe, azaz garantált, hogy a kávéültetvényeken dolgozók tisztességes bért kapnak, és ügyelnek a kávéfogyasztás ökológiai lábnyomának a csökkentésére.  

Ez kifejezi a Fairtrade jelentette különbséget az hagyományos kereskedelemhez képest: a vezérelve, hogy a fejlődő országokban élő termelőknek is lehetőséget adjon a fejlett világéhoz hasonló életszínvonalra. Ennek jegyében a kereskedő a világpiaci ártól függetlenül egyedi árban állapodik meg, hogy minden szempontot (például ökológiai vagy szociális) figyelembe véve valóban megtérítse a termelők munkáját. 

A nem Fairtrade-termelés ugyanis embertelen tud lenni, mint például a legtöbb kávét előállító Brazíliában, ahol a nagybirtokosok területein naponta akár 12-14 órát dolgoznak fillérekért a kizsákmányolt emberek, gyakran gyerekek… 

A kezdetek 

A legelső ilyen címkével megjelent kávét egyébként 1988-ban, egy holland boltban adták el, és szerencsére ma egyre inkább tért nyer a termeléstől a fogyasztásig tisztességes procedúra végeredményeként létrejövő termék.  

A Fairtrade tényleg nagyon szigorú és átlátható kritériumrendszert fogalmaz meg és garantál, ráadásul a védjeggyel ellátott kávé vásárlásával azért is tehetünk, hogy a gazdák még jobb minőségű babot termesszenek, amellyel ellenállhatnak a kávétermesztést súlyosan fenyegető klímaváltozásnak és globális felmelegedésnek. 

Az öt alapelve 

A Fairtrade öt alapelv mentén működik, ha ilyen címkével ellátott kávét vásárolsz, akkor biztos lehet benne, hogy nem kizsákmányolóan történt az előállítása. 

1. Méltányos ár 

A termelési költségek mellett megélhetést és tisztességes nyereséget biztosító ár a termelőnek. 

2. A gyerekmunka tilalma 

3. Tisztességes munkakörülmények 

Tilos a kényszerítés, a zaklatás vagy a diszkrimináció, maximum 48 órát dolgozhatnak egy héten, és a kávé előállításának bármelyik folyamatában is vesznek részt (ültetvény, üzem, stb.), biztonságos és jogszerű munkakörülmények között munkálkodnak. 

4. Helyi közösségek fejlesztése 

A termelők a Fairtrade-felár egy részét például útépítésre vagy az ívóvízellátás javítására, tehát közösségi fejlesztésre fordítják.  

5. Környezeti fenntarthatóság 

Óvják az ökoszisztémát, nem használnak káros vegyszereket vagy génmódosított növényeket. 

Forrás: 

https://wfto.com/sites/default/files/WFTO%20-10%20Principles%20%20of%20Fair%20Trade%20%282017%29.pdf

https://www.rossmann.hu/blog/fontos-fogalmak-a-tudatos-kave-vasarlashoz-fair-trade

https://tudatosvasarlo.hu/mi-meltanyos-kereskedelem-fair-trade/

https://www.koffeinbox.com/fair-trade-kave/

https://tudatosvasarlo.hu/ha-emberibb-vilagot-akarsz-fairtrade-kave/