A bűvös faktorszám, és ami a fényvédők mögött van

Arányszám, bőrtípusok, fizikai és kémiai hatóanyagok – a bőrgyógyászati értekezést meghagyjuk másnak, ám néhány alapvető információt összegyűjtöttünk ahhoz, hogy a fényvédő választásakor ne nyúlj mellé a polcon, és véletlenül se pirulj rákvörösre a strandon.

Simple tipp: Kifogyóban a naptej vagy a krémkészleted? Ne várjon az utánpótlás, rendeld meg online a naptejet és hidratáló krémeket valamelyik drogériából! Amennyiben a webshop SimplePay fizetési lehetőséget kínál, válaszd a „fizetés Simple-fiókkal” opciót, hogy egyetlen kattintással egyenlíthesd ki a rendelés összegét!

A faktorszám egy arányszám

Amikor szóba kerül, hogy miként védhetjük meg a bőrünket nyáron a káros napsugarakról, akkor a naptejekkel kapcsolatban a bűvös faktorszám kerül szóba, hiszen amolyan aranyszabály, hogy minél magasabb, annál jobb. Ez a bizonyos, a fényvédőkön feltüntetett faktorszám az angol SPF (Sun Protection Factor), amely alapvetően a nagyobb veszélyt jelentő UV-B ellen véd. 

Bőrünk egyébként maga is próbál ellenállni a sugaraknak. Egy átlagos felnőtt általában 10-25 percet tölthet el direkt napfényben leégés nélkül, ám ez nagyon változó, hiszen a nagyon világos, szeplős bőr esetében már 5 perc is elég lehet a fájdalmas bőrpírhoz. A faktorszám pedig voltaképpen egy ehhez kapcsolódó arányszám, ezt a bizonyos percszámot annyival szorozhatjuk meg, ahányas faktorú a naptej.

Egy egyszerű példa: tegyük fel, hogy alapból 20 percet tölthetünk el a napon a leégés veszélye nélkül. A 10-es faktorszámú napvédővel ez 200 perc lesz, az 50-essel meg 1000, ám ezt úgy érhetjük el, ha többször és gazdagon átkenjük a bőrünket a fényvédővel.

Óvatosan a faktorszámokkal! 

Az ezer perc nagyon csábítóan hangzik, hiszen így akár egy egész nap heverészhetnénk a nap alatt, csakhogy egyrészt délelőtt 11 és délután 3-4 között még 50 faktoros napvédővel sem ajánlott napozni, másrészt hatféle bőrtípus létezik, és ennek tükrében nagyon eltérő, hogy mennyit tölthetünk a napon. Például az 1-es bőrtípus már két-három perc után megsínyli a sugárzást, a 6-os pedig jellemzően nem ég le – az európaiak általában a 2-es vagy a 3-as kategóriába esnek. 

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a napvédő fizikai vagy kémiai módon véd. Ha felvisszük a napvédőt, akkor az egyrészt működhet úgy, hogy fizikailag visszaveri a sugarakat, ez rögtön működni kezd. A kémiai szűrők viszont kölcsönhatás során átalakítják a sugarakat, ez esetben fél óra is kellhet, hogy hatásosak legyenek. 

No de mi a helyzet az UV-A sugarakkal? 

Arról se feledkezzünk meg, hogy a fényvédők alapvetően az UV-B sugarak ellen védenek, ezért érdemes ellenőrizni a flakonon, hogy az UV-A ellen is oltalmat nyújtanak-e. A konkrét felirat vagy a faktorszám melletti plusz jelzés mutatja meg, hogy úgynevezett széles spektrumú fényvédővel van-e dolgunk.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://benu.hu/cikk/fenyvedok-faktorszama/
https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_borapolas/cikkek/mit_jelent_a_faktorszam/20200615111047
https://www.egeszsegtukor.hu/tavasz/mit-jelent-a-faktorszam-a-naptejen-melyiket-valasszam.html